27.09.2016

Pulat shqiptare, Bota Sot

Një plak doli në mal për të zënë një zog dhe për ta ruajtur. Atje gjeti një shqiponjë të vogël dhe e mori me vete. Me të arritur në shtëpi, e futi shqiponjën në kotecin e pulave, ku ruante edhe shota dhe gjela deti. Pas pesë viteve erdhi për vizitë një natyralist dhe duke shëtitur në oborr, pa shqiponjën mes pulave dhe tha: “Ajo atje nuk është pulë! Ajo është Shqiponjë!”
Ke të drejtë”, tha ai, “ajo ishte shqiponjë, mirëpo e kam edukuar si pulë. Ajo nuk është më shqiponjë, edhe pse ka flatra tri metra.” 
Jo”, tha dijetari, “ajo është akoma shqiponjë, sepse ka zemër shqiponje dhe ajo zemër, do t'i japë fuqinë të fluturojë drejt qiellit.”
Jo, jo!, tha tjetri, ajo është tani një pulë e vërtetë dhe nuk do të fluturojë kurrë më!” 
Pas kësaj bisede, u morën vesh të provojnë se a do të fluturonte shqiponja. Dijetari mori shqiponjën, e ngriti lartë dhe tha: “Ti je shqiponjë, ti i takon qiellit dhe jo tokës: shtrij krahët dhe fluturo!” Shqiponja qëndroi mbi grushtin e tij të ngritur në ajër dhe hodhi një vështrim rreth e rrotull. Pas vetes pa ajo pulat, të cilat çukisnin drithë dhe kërceu në mesin e tyre. 
Të thash, ajo është pulë!"
Jo, ajo është shqiponjë, do ta provojmë nesër edhe njëherë”, shtoi natyralisti. 
Të nesërmen hipi me shqiponjën mbi çati dhe e ngriti atë para vete dhe bërtiti: "Shqiponjë, ti je shqiponjë, shtrij flatrat tua dhe fluturo!" Kur shqiponja pa se pulat po shpurdhnin në oborr, kërceu tek to dhe nisi edhe ajo të shpupurish me kthetrat e veta. 
"Të thash unë, ajo është pulë! Unë e kam bërë pulë!", përsëriti zoti i shtëpisë.
"Jo!",ia ktheu tjetri, "ajo është shqiponjë dhe ka akoma zemrën e një shqiponje. Ta provojmë edhe një herë të lutem. Nesër do të më bindet dhe do të fluturojë.

Të nesërmen u zgjua natyralisti me të gdhirë, mori shqiponjën dhe doli larg qytetit dhe larg shtëpive, rrëzë një mali të lartë. Në këtë çast dielli po lindte. Ai e praroi majën e malit dhe rrezatonte gëzimin e një mëngjesi të mrekullueshëm. Natyralisti ngriti dorën lartë dhe tha: "Shqiponjë, ti je një shqiponjë. Ti i takon qiellit dhe jo tokës. Ti je mbretëreshë e qiellit! Shtrij flatrat tua dhe fluturo!” Shqiponja shikoi rreth vetes dhe ndjeu një drithërimë në trup thua se po plotësohej me jetë të re, por megjithatë, nuk fluturoi. Natyralisti ia ktheu kokën shqiponjës drejt diellit dhe befasisht ajo shtriu flatrat madhështore dhe u ngrit me krrokëritjen e një shqiponje të vërtetë dhe fluturoi lart, shumë lart, derisa u zhduk dhe nuk u kthye kurrë më.

Tregimin që lexuat mund të gjendet nëpër shumë libra të psikologjisë pozitiviste, por shumë herë, nuk është shënuar autori i saj dhe rrëfehet si përrallë. E ka shkruar një prift nga Afrika Perëndimore, ganez, i cili quhej James Aggrey, në kohën kur Afrika ishte koloni e të bardhëve. James Aggrey tregimin e përfundon me këto fjalë:"Popuj të Afrikës! Ne jemi krijuar sipas imazhit të Zoti, por njerëzit na kanë mësuar të mendojmë si pula dhe ne akoma mendojmë se përnjëmend jemi pula! Ne jemi mirëpo shqiponja, prandaj hapni krahët tuaj dhe fluturoni! Dhe, mos u tregoni kurrë të kënaqur me drithin që ju ua hedhin para.

Po, ne? Jemi ne pula apo shqiponja? Kemi disa autoritete në jetë, që nuk pushojnë duke na mbushur mendjen, duke ushtruar trysni se jemi pula. Ne kokorisim, shpurdhim dhe çukisim për t'i bërë ata krenar me prerjen e flatrave tona, me në nënshtrimi tonë. Aq sa më gjatë në jetë të mbetemi pula, aq më shumë mburren ata me ne. Ata që shndërrojnë fëmijën në pulë gjatë edukimit të parë, janë prindërit. Nëse në Perëndim fëmija përgatitet për t'u bërë i pavarur në jetë, në shumë familje vazhdimisht sillen përreth ata, që përpiqen të pengojnë ngritjen dhe fluturimin. Shumë prej tyre, që merreshin me edukatë, nuk kishin lexuar më shumë se sa emrat dhe mbiemrat e vet në pasaporta! Ata ngulnin këmbë fëmija të mbetet i varur prej tyre dhe pulë shembullore, edhe pse vet nuk kishin dhënë asnjë kontribut që meriton të përkujtohet. Vendet e zhvilluara janë zhvilluar pse nuk kanë ngulur këmbë në përsëritjen e vetvetes, por në krijimin e individualitetit të ri. Aty ku mburren me pula, nuk prodhohet asgjë industriale, por janë konsumatorë vetëm, ose prodhojnë produkte bujqësore, ose shesin lëndë të para.

Mburrja me shndërrimin në pulë ka qenë e ndërsjellë. Si nga prindërit, ashtu dhe nga fëmijët. Kjo është arsyeja pse ai ka mbaruar fakultet, por nuk ka guxim të duket si shqiponjë dhe flet gjuhën, siç ka mësuar kur ishte pulë, edhe pse 16 vite e më shumë jashtë kotecit, në fakultet. Ai është si pulat e kooperativës, sa, sa herë i bërtet dikush, ai ngrit vithet. Ai ka frikë ta braktisë kotecin. Kjo është arsyeja pse ai shan siç bëjnë rrugaçët, sepse ai ka frikë të tregohet se është shqiponjë. Ai dëshiron të mbetet pulë, ose në rastin më të mirë, pulë në shtëpi, jashtë gjel krenar mbi pleh. Ai ka frikë të kritikohet nga masa dhe prandaj parapëlqen mbetjen në kotec, por jo të bëhet shëmbëlltyre e kotecit dhe motivues i pulave, që nga terrori në shtëpi, janë bindur se janë pula, edhe pse nuk janë.

Çdo njeri ka një aftësi për të ushtruar një profesion, që është pasion i tij dhe me të cilin mund të bëhet ndër më të mirët. Vetëm kur jetohet jeta sipas ideve tona, mund të jemi të lumtur. Einsteini thoshte se çdo njeri është një gjeni, por se nuk mund të quhet peshku budalla, pse nuk mund të ngjitet në një pemë. Pra, na duhet edhe rrethanat dhe kushtet. Ato kushte duhet krijuar vet! Ka më shumëse 2000 viteve që prodhohen në mënyrë industriale pulat tek ne dhe çdo shkëputje nga koteci, përjetohet si herezi, ose si prishje. Na bindën pushtues se jemi pula dhe vazhduam t'i mbushim vetes mendjen se vërtetë jemi. Dhe, mburremi kur të tjerët na lavdërojnë për tiparet puloze.

Jeta është e jotja. Përpiqu të fluturosh! Krijo jetën sipas shijes dhe bindjeve tua, jo sipas atyre që nuk kane lexuar kurrë dy faqe mbi lirinë, mbi jetën dhe mbi vdekjen. Disa prind, religjioni dhe diktatura, adhurojnë pula dhe kotecin plot, ku u ndukin vazhdimisht puplat, ku prihen vazhdimisht flatrat dhe ku pengojnë vazhdimisht lirinë për të jetuar jetën. Ata pengojnë ose gjykojnë fluturimin si arratisje, si dezertim, si shka dhe Ti nuk bëhesh kurrë prodhues, por vetëm konsumues, ose përtypës i ideve të përtypura! Për këtë nuk ka nevojë për shembuj. Kemi me shumicë dhe me tepricë. Ti nuk ke jetë tjetër. Kjo është e jotja. Demokracia të ktheu dinjitetin, Ty si grua dhe ty si burrë! Braktis kotecin dhe trego se je shqiponjë! Me frikë jetohet dhe ngordhet si pulë! Si njeri pulë nuk i duhesh botës. Bota ka nevojë për shqiponja. Bota ka nevojë për Ty! Për ata që synojnë lartësitë. Jo për ata që synojnë kotecin dhe bërjen e vezëve. Vezët klloçkë mund të shërbejnë për gjallesa tjera, jo për një popull! Provo fluturimin!

Nëse gjatë fluturimit rrëzohesh, jetë është kjo, ngrihu dhe mos fajëso njeri, vendimi ishte i joti. Jetë pa gabime nuk ka. Jetë pa dështime nuk ka! Provo përsëri! Më mirë të vdesësh duke u përpjekur të dëshmosh se je shqiponjë, se sa të ngordhësh duke kokorisur në kotec, duke besuar se je pulë, edhe pse je shqiponjë për nga natyra, për nga guximi dhe për nga flamuri. Fluturo! Ti je mbret i qiellit! Dëbo pulën nga shpirti! Të gjithë e kemi pasur apo e kemi akoma! Sa herë ke besuar në vetvete, sa herë ke besuar se je shqiponjë, ke qenë vetvetja! Ji vetja, ji origjinali, jo kopje e dikujt! Ti je i vetmi origjinal në këtë planet dhe i papërsëritshëm! I tillë i duhesh jetës, i tillë i duhesh njerëzimit! Fluturo! Nuk ke trurin për të kopjuar ide dhe veprime. Trurin e ke për të t'u bërë autor i jetës! Fluturo! Ti je shqiponjë! Kur të ngjitesh lart, do të shohësh sa të vegjël ishin ata që të mbushnin mendjen se ishe pulë. Prandaj përplas flatrat dhe fluturo!


18.09.2016

Kisha serbe dhe revolta, Bota Sot

Në vitin 2004 ka nisur rënia e simpatisë ndaj Kosovës. Ishte hera e parë kur u shfaqen skena në ekran, gjersa turma shqiptare përpiqej të shkatërronte kisha. Asaj turme që merrej me atë rrënim, ekzistencën i garantonin ushtarët kryesisht të krishterë. Këtu nisi rehabilitimi i Serbisë dhe ndryshimi i roleve: shqiptarët nuk vështroheshin më vetëm si viktima, por edhe si kriminel!
Nuk nxorëm mësime nga ajo vepër pro serbe, por vazhduam kultivimin e tjerave. Serbisë i nevojiteshin për ta rikthyer dinjitetin e humbur.

Pasoi vrasja e pilotëve amerikan në Frankfurt dhe afroi Serbinë akoma më shumë me Perëndimin. Thua se këto ishin pak, Qeveria e Thaçit toleroi një klimë rekrutimi për Siri dhe dëmtoi akoma më shumë imazhin e vendit të çliruar nga jashtë. Tani të çliruarit nga SHBA, kërcënonin SHBA-të. Ishte çasti kur nuk flitej më për ne si viktima: u harruan të varrosurit shqiptarë nëpër Serbi. U harruan shtëpitë e djegura. U harruan gratë e dhunuara dhe Serbia po rikthehej me hov si viktimë në platformën politike botërore. Edhe atë, me ndihmën shqiptare!

Gjuha shqipe në Maqedoni është ilegale, kurse për pesë për qind serb në Kosovë, është zyrtare. Tek devijimet tona duhet kërkuar edhe arsyen e diskriminimit në Luginë. Në Kosovë katundet serbe shndërrohen në komuna, kurse komunat shqiptare në Serbi, shndërrohen në katunde. E tani? Tani Serbisë i duhet edhe një shtytje, edhe një ndihmë dhe turma ngrihet kundër kishës. Ajo turmë ka mijëra arsye të rrëzojë kryetarin dhe Qeverinë, por me emocione merret me kishën, kështu zhduk përfundimisht at pak simpati, që ka ngelur në Perëndim. Ajo turmë ka mijëra
arsye të ngrihet kundër profesorëve që kanë doktoruar me plagjiate, por nuk e bën. Ajo quan veten “Lëvizja Studim Kritikë Veprim`” dhe nuk merret me studime, as me kritikë letrare, as nuk din të lëvizet, e as të veprojë. Ajo turmë din të veprojë kundër interesit të shtetit dhe t'i dhurojë Serbisë edhe një argument kundër Kosovës.

Serbia me politikanë shovinistë dhe qëndrime fashiste, nuk do t'ishte rehabilituar kurrë, sikur të mos i ofrohej ndihma e vazhdueshme nga njerëzit e vet që ka brenda Kosovës. Serbia nuk duhej të kishte politikanë të aftë, ajo bën politikë të Millosheviqit në raport me shqiptarët, por argumentet esenciale kundër Kosovës, ia ofron Kosova. Janë më autentikë dhe më të besueshëm jashtë. Lukunia ka mbështetje të fortë materiale dhe vazhdon me ndihmën Serbisë.

Udbashët e djeshëm, që ishin në shërbim të Serbisë, nuk janë shfarosur nga ndonjë epidemi. Ata janë të detyruar të prodhojnë vepra në favor të saj, si në të kaluarën edhe tani duhet të veprojnë. Nëse janë tre qind veta të gatshëm të vdesin për Shamin siç e quanin rekrutuesit, sa janë në gjendje të punojnë për Serbinë pa rrezikuar jetën, duke u paguar nga Serbia, por ndoshta edhe nga tatimpaguesi kosovar? Nuk mund të besohet se gjithë ata studentë janë vegël serbe, por nga aksione të tilla, përfiton vetëm Serbia. Është e mundur se janë shtyrë edhe nga mosdurimi fetar, ose nga patriotizmi rustik, por me atë vepër nuk mudn të mburret askush në Europë. Ata nacionalistë shqiptarë, që rrahin gjoks dhe shtrojnë dhjetëra pyetje retorike, duhet të kuptojnë se dashuria ndaj atdheut tregohen, vetëm duke mos dëmtuar shtetin dhe imazhin e tij.

Nuk ka asnjë dyshim se kisha ishte projekt nacionalist, shovinist dhe politik, siç është edhe kleri serb. Nuk ka asnjë dyshim se ishte për provokim. Nuk ka asnjë dyshim se kishë nuk duhej ndërtuar në kampusin e universitetit, por ata student që ngrihen kundër një objekti fetar, nuk meritojnë te quhen studentë. Ata nuk kuptojnë politikën, nuk kuptojnë interesat nacionale dhe nuk kuptojnë kontinentin, ku jetojnë. Ata për krenarinë e tyre rurale, janë në gjendje të dëmtojnë atdheun. Siç bëjnë zakonisht nacionalistët e tërbuar kudo! Ata po bien përsëri në kurthin e Millosheviqit!

Ndërtimi i kishës ishte projekt fashist serb, rrënimi saj në paqe, është rënie në fashizëm dhe i dirigjuar prej tij. Si ai që ndërtoi, si ai që bën apel për rrënim, nuk kanë asnjë dallim: as në botëkuptim, as në qëndrim! Pra, nëse ka ardhur urdhri nga Beogradi, nëse ka ardhur koha për ta rehabilituar përfundimisht Serbinë, merruni me kishën, jo me profesorët matrapaz, telashe tjera nuk keni!

Ata që janë për rrënimin e saj, le të gjejnë një vend europian, ku rrënohen objektet fetare, pastaj le të veprojnë!

Kisha mund të bëhet muze, ose Institut Religjionesh të Kosovës me një bibliotekë brenda, ku mund të takohen besimtarët. Ai objekt një ditë edhe nga serbet do të quhet ngrehinë turpi dhe dështimi serb. Ai objekt i papërfunduar simbolizon kapitullimin e Serbisë pushtuese dhe lindjen e Republikës shqiptare, prandaj, nëse nuk mundet të shndërrohet në muze ose institut, le ta përdorin edhe si kishë, ku mund dhe ku duhet të luten për faljen e mëkateve të shkaktuara bashkëqytetarëve të vet në Kosovë. Krishti i biblës urdhëronte dashurinë: duaje njeriun që ke pranë, thoshte ai, kurse Krishti serb merrej me bekimin e tankeve dhe topave!

Nëse rrënohet, ose dëmtohet siç kërkohet nga disa individ, atëherë duhet të mendojnë mirë se ne çfarë mund të ndodhë nëse fiton pro rusi Trump. Me marrjen në shënjestër të objekteve fetare, zhgënjejmë edhe ata pak mbështetës që na kanë mbetur jashtë. Dhe, kur studentët merren me objekte fetare, ajo shoqëri ka probleme dramatike sociale dhe shtetformuese. Bota na ndihmoi pse treguam qytetërim më të lartë dhe nuk vepruam si ata. Qëndrimi i atyre studentëve tregon se nuk kemi dallim nga serbet, por se na mungon vetëm forca për të rënë në barbari të njëjta!

Nuk janë tradhtarë ata që jemi mësuar t'i lexojmë në media, por tradhtarë janë vetëm ata që prodhojnë vepra në dobi të Serbisë!


17.09.2016

Diasporë, erdhi çasti të kthehemi në atdhe! Bota Sot

Një Super Kelmend qenka nervozuar shumë dhe paska premtuar 1.000.0000 vende pune për 6 vjet në Kosovë. Kur patën premtuar nga qindra mijëra Berisha, Thaçi dhe Mustafa, pata menduar se ose janë gati për psikiatri, ose mendojnë se kanë popull duduk para vete.

Atë Kelmend nuk e pranon as psikiatria! Nëse e ka thënë në ndonjë kopsht të fëmijëve, atëherë mund edhe të kuptohet, por nëse i besohet, atëherë psikiatrisë mund t'i drejtohemi ne besimtarët e tij. Nëse vërtetë para fëmijëve të nj kopshti, atëherë shtrohet pyetja, pse tre muaj e gjysmë para Vitit të Ri ?

A është në vete ky pellazg apo jo? Mustafa pat premtuar 120.000, Hashimi 200.000. Ata dy krijuan dy vende pune për vete dhe disa për miq të vet. Çfarë domethënë ky lajm tani me 1 milion vende pune? Çfarë ka ndërmend të bëjë zoti Kelmendi? Çfarë po na përgatit apo çfarë kërkon prej popullit, ose po e thotë për ta nervozuar Pacollin? Kosova edhe nëse i punëson edhe plakat 90 vjeçare, edhe fëmijët një vjeçar, vështirë të grumbullojë një milion, që dëshiron të mbetet në Kosovë, ose një milion që dëshirojnë të punojnë. Shumë janë mësuar të punojnë nga djersa e huaj. Ata nuk mund të zgjohen në orën pesë apo gjashtë.
Nëse ai vërtet arrin atë rezultat, unë më mirë po bëj gati valixhen se besimi nuk më kushton aspak, atëherë do të fitojë të gjitha çmimet e botës, ndoshta edhe gjashtë herë Nobelin. Kam menduar gjithmonë se kemi njerëz shumë të mençur, por idiokracia nuk u jep mundësinë. Tani u deklarua njëri prej tyre dhe ta ndjekim pas dhe ta ndihmojmë. Kosova mund ta patentojë Kelmendin dhe ta shesë si trajner dhe kështu shpëton edhe Azinë, edhe Afrikën, edhe Amerikën Latine.

A është mirëpo mirë ta ndihmojmë? Kur të realizohet plani tij, Kosovës do t'i duheshin diku 500.000 gastarbajter dhe mori fund homogjeniteti i kombit kosovar. A është e mundur se Kelmendi përpiqet ta ndryshojë gjendjen etnike në Kosovë? Jo, kjo nuk mund të merret me mend. A është e mundur se të pasurit dalldisen? Kjo është e mundur! Edhe të mjerët mund t'i përzdredhë kjo derexhe! Nëse mirëpo Qeveria nuk e mbështet, për moskrijimin e atyre vendeve të punës, do të akuzohet ajo. Nëse e lejon dhe krijohen, shembet presidenca dhe qeveria. Kosova është në gazep emocional. Nëse Kelmendi tani themelon një parti, a mund të gjenden 1 milion të rritur apo të interesuar për religjionin e ri? E mundur! Nëse i paguan, po!

Nuk di a ka deklaruar diku origjinën e tij, se nesër na e përvetësojnë serbet apo maqedonasit. Dhe, të shpresojmë se nuk merr vesh Qeveria kineze. Ky atje mund të krijojë diku 600 milion vende të punës dhe pastaj, i ndërrojnë edhe emrin dhe e bëjnë monosilabik: Kel Mee Çu A je Me men!

Jam i hutuar shumë. Nganjëherë më bën ky lajm shumë pesimist dhe mendoj se ai është i bindur se ne jemi idiotë. A është e mundur kjo? Nuk di! Nuk mund të besohet, por mund vetëm të dyshohet!
A është e mundur se ka dashur të provokojë Mustafën dhe Thaçin dhe tash ata dy shfaqen me lajmin tjetër taze, se këta dy së bashku, do të krijojnë 2 milion vende pune dhe Kosova mbushet me auslander?

Dreq o punë! Ti ke ndërmend të kalosh një fundjave normale, vjen tjetri dhe t'i ndryshon krejt planet dhe Ti në vend se të dalësh në qytet, i zhuritur për atdheun, nisë dhe përgatit valixhen. Vjen shoqja dhe të pyet e trishtuar: Ku po shkon me atë valixhe? Ti i thua se po e le në bodrum gati, se me 17 shtator 2022, kthehemi në atdhe dhe meqenëse do të ketë shumë gastarbajtera, atëherë bëhemi drejtorë. E si të bëhemi pa ato profesione që kërkon tregu ekonomik, pyet ajo. Ti buzëqeshësh pak dhe i thua: Oj zonjë, sapo të zbresim në aeroportin e Erdoganit na presin me lule, pastaj marrim një taksi dhe drejt tek fakulteti ekonomik dhe cak eurot, cak diploma. Qeveria jonë ka përjashtuar mundësinë të abuzohet me shqiptarët, që dëshirojnë të bëhen intelektual. Ajo tund kokën dhe të akuzon se po i beson përrallave. Ti e vështron përsëri i buzëqeshur dhe i thua se si përralla, janë nisur edhe religjionet, por ja që miliarda njerëz i besojnë. Ajo humb durimin dhe me zë të lartë të urdhëron ta zbrazësh valixhen. Ti si burrë i fortë refuzon. Ti zbret në bodrum fut valixhen në një raft dhe ulesh poshtë, thua se po pret një telefonatë për t'u kthyer atje si drejtor. Sapo të bie ndërmend se nuk ke raporte të mira as me Thaçin, as me Mustafën e as Adem Grabovcin, të dobësohen këmbët. Pa pirë kafe me këtë të fundit, njeriu në Kosovë nuk bëhet as gjykatës, e as prokuror, aq më pak drejtor i një ndërmarrjeje.

Sidoqoftë, një milion vende të punës, si ide, duket shumë eksituese. Nuk është me rëndësi a krijon Super Ramiz Kelmendi ato vende apo jo, me rëndësi është heroizmi tij për të shqiptuar atë mendim!

13.09.2016

Homoseksualizmi* Shekulli

Evropa si bartëse e civilizimit dhe kulturës futet në vendet tjera. Ballkani, sot, nuk është prodhues i civilizimit, por konsumues, mirëpo homo sapiensi ka vështirësi ta pranojë botën, që është në kundërshtim me bindjet e tija tradicionale, mijëvjeçare. Sipas tij botë morale është vetëm ajo që njehë ai. Nuk pranon atë që ekziston botërisht, me shekuj, edhe pse e dinë se nuk është një paraqitje sporadike. Sipas tij homoseksuali duhet ta dashurojë një grua. Ky pretendim është i njëjtë, si, kur kërkohet nga heteroseksuali të dashurojë një burrë. Sipas tij vlerë kanë vetëm njerëzit që riprodhohen, vetëm ata që kryejnë detyrat e evolucionit, kontributi në shoqëri nuk është me rëndësi. Ai din shumë mirë, sigurisht njeh njerëz të tillë, që do të kishte qenë më mirë të mos ishin riprodhuar fare. 


Natyra nuk funksionon sipas rregullave të shumicësSipas botëkuptimit të tij natyra prodhon vetëm përsosmëri: as nuk linden fëmijë me sëmundje, as siamez me dy koka, as bineq të ngjitur, as gra me organe gjenitale mashkullore, por me gjinj; as me dymbëdhjetë e më shumë gishta në dorë apo në këmbë, as të verbër, as të shurdhër, as me të meta fizike e psikike, as imbecil, por linden vetëm burra dhe vetëm gra!!! Sipas homofobit natyra ka parashikuar orientimin seksual kategorik. Kjo, mirëpo, nuk është e vërtetë, sepse homoseksualizmi ekziston edhe te kafshët e padjallëzuara! Homo sapiensi me qëndrim homofob ka, mirëpo, vetëm një problem të madh perceptimi: ai kërkon nga natyra perfeksion vetëm te orientimi seksual. Teket tjera të qelizave dhe gjeneve nuk janë të rëndësishme. Sipas shkencës çdo njeri ka 100-200 defekte gjenetike, mutacione. Kjo është arsyeja pse nuk jemi të përsosur dhe pse me ligj nuk mund të penalizohet preferencat seksuale në mes të rriturve...dhe jemi ashtu si jemi me shumë gjini dhe ka ardhur koha ta pranojmë realitetin!
Homofobi është pajtuar me deformimet fizike që mund të shkaktojë natyra dhe nuk revoltohet, respektivisht nuk mund t´i ndalë, ndoshta fajëson të pafajshmin: Zotin, por në anën tjetër, në aspektin shpirtëror, mendon se preferenca seksuale e njeriut mund të mbikëqyret ose me ligj ose të ndryshohet me dhunë! Ai qysh si fëmijë ka parë dhe mësuar se dhuna nënshtron, dreson, sipas tij riedukon njeriun dhe mendon se kështu zgjidhen problemet e jetës. 
Ka mijëra vjet që ky problem nuk u zgjodh as nga religjioni, as nga politika! Sepse në fakt nuk ishte problem, por shumica konsideron perversion çdo gjë që nuk është sipas shijes, normës së saj.
Ai është i bindur se njeriu me dëshirë përcakton preferencën seksuale, e nuk lindet me të ose nuk shpërthen më vonë, në moshë të pubertetit për shembull. Thua se kur ai kishte katër vjet, pesë apo gjashtë dinte se çfarë preferencë seksuale kishte!!!
Homofobi ka edhe një problemë tjetër të madh: orientimin objektiv dhe pranimin e realitetit:
ai është i bindur se njerëzit devijojnë. Me dëshirë! Ai donë t´i tregojë tjetrit se si duhet të jetojë, përndryshe ai pezmatohet, revoltohet dhe bëhet i rrezikshëm! Homofobi thotë me mburrje, në vend se të skuqet nga turpi: “nuk jam i gatshëm ta toleroj jetën tënde sipas dëshirës tënde! Trupi jot është edhe imi!” Kush është këtu homoseksual, ai i vërteti apo ky që dëshiron të posedoj dhe të kontrollojë trupin e tjetrit!? E liria individuale? Në shoqëri jo moderne vlen vetëm për shumicën! Shoqëria moderne dëshmohet me trajtimin e pakicave, të çdo lloji: kombëtar, fetar apo të orientimit seksual...NgjasimetKur djali i përngjan nënës fizikisht, nuk konsiderohet perversion. As kur bija i përngjan t´atit. Edhe nëse ata marrin shijen e prindit të gjinisë së njëjtë, nuk është perversion, por nëse natyra siç nuk na pëlqen neve, shumicës, transferon preferencën seksuale të nënës te djali apo t’ atit te bija, atëherë këtu përfundon racionaliteti i homo-sapiensit! Ai pranon se natyra mund të devijojë njeriun vetëm fizikisht, por sipas tij, natyra nuk shkakton kurrë një ndryshim te preferenca seksuale! Natyra apo Zoti gabon vetëm fizikisht, por jo shpirtërisht!
Sipas tij është tragjike dhe amorale nëse dikush flenë me atë që dëshiron, të moshës madhore, kuptohet, e jo me atë që dëshiron patrioti imagjinar. Edhe sulltanët kanë pasur hareme me djem, mirëpo kjo nuk ishte homoseksualizëm, por pedofili, e cila duhet luftuar në mënyrë konsekuente. Në Arabinë Saudite martohet plaku 80 vj. me një vogëlushe 10 vjeçe se me ligjet e këtij shteti nuk parashihet mosha minimale për martesë, pra pedofilia lejohet, por edhe atje ndalohet homoseksualiteti. Shkurt e shqip, ndalohet dashuria ne mes të rriturve të së njëjtës gjini, por jo me fëmijët! E Vatikani? Një ditë do të kemi një papë homoseksual, siç është normale të ketë edhe priftërinj homoseksual...
Nëse moralisht kjo botë nuk është e çmendur, atëherë është e perverse tej për tej, prej vendi në vend, prej shteti në shtet, sepse perverse konsiderohen veprat e tjetrit, jo e vetja! 
A jemi gati ne ta pranojmë homoseksualizmin?
Nëse shtrohet pyetja në këtë mënyrë, atëherë kjo tregon se ne jemi të egër! 
Nuk është me rëndësi a jemi ne gati të pranojmë atë që ekziston në ilegalitet, ( ku e kemi dëbuar ne me paragjykimet ataviste) sepse në këtë rast do të flitej për primitivizmin dhe mostolerancën tonë, por pyetja kryesore është, në mjedisin tonë, ballkanik, a janë të gatshëm bashkëqytetarët tanë homoseksual ta jetojnë jetën pa komplekse dhe të japin kontributin e tyre në shoqëri? 
Nëse ata kanë frikë të madhe, dëshmon për agresivitetin tonë dhe tregon se ne shumë pak kemi lëvizur nga vendi! VendnumërimiNe punojmë me kompjuter, ngasim makina, fluturojmë me aeroplan, përdorim mikroskop, studiojmë teket e gjeneve dhe qelizave, por të gjykuarit duhet ta ruajmë ashtu siç e kemi mësuar nga analfabetët, kur mjet i vetëm i transportit ishte gomari! Pra, homo sapiensi shfrytëzon çdo komoditet të kohës moderne, por me xhelozi ruan botëkuptime primitive, madje me këto edhe krenohet dhe e vështron si detyrë patriotike! E kush e autorizoi? Emancipimi dhe autorizimiKuvendet shqiptare janë të autorizuara për emancipimin e kombit. Shteti shqiptar nuk ka për detyrë t´u tregojë njerëzve se ç´ka duhet t´u pëlqejë atyre, por pakicës t´i garantojë të drejtën individuale dhe lirinë e ekzistencës.
Niveli i civilizimit sot tregohet me kushtetutë. A jemi gati ta pranojmë atë që ekziston apo të jetojmë në hipokrizi? A jemi gati të tolerojmë atë që nuk është si ne? Demokracia për shumicën dhe përjashtime i pakicës, nuk është demokraci, por diskriminim! Kombi shqiptar ka përvojë dhe din sa i keq është diskriminimi!HipokriziaNe nuk mund të bëhemi hipokrit dhe ta ndalojmë vetëm “perversionin”, por duhet t´i ndalojmë edhe ata që ishin të tillë dhe “helmojnë” rininë tonë. Si mund të kuptohet intelektuali që krenohet me homoseksualët, biseksualët e lesbiket e vdekura? 
Ai lexon dhe jep mësime e krenohet me këta homoseksualët, biseksual apo lesbike, si: Leka i Madh, Julius Gaius Cesar, Aristoteli, Sokrati, Platoni, Demosteni , Luigji i XIII Francë, Lord Byron dhe Ali Pashë Tepelena, Frederiku i Madh, Frederiku i II, Harun Al Rashid, kalif i Bagdadit (750- 800), Khair ed-Din, vdiq në Algjeri në vitin 1546 , Omar Kajami Persi, vdiq më 1122... Elisabeta I e Anglisë, Atatyrk e shumë të tjerë...
Homofobi dëgjon muzikë kënduar nga homoseksualët, lesbiket apo biseksualët apo shikon filma të aktorëve homoseksual, biseksual apo lesbike, si psh:
David Bowie, James Dean, Marlene Dietrich, Cary Grant, Rock Hudson, Peter Çajkovski, Frédéric Chopin, Franz Schubert, Richard Wagner, Johannes Brahms, George Michael, Edith Piaf, Madona, Samantha Fox, Elton John, Greta Garbo, Jodie Foster, Gianna Nannini...e shumë të tjerë...
Homo sapiensi lexon librat, krenohet me autoritetet homoseksuale e biseksuale, citon ata dhe mburret se i ka lexuar: Ai mburret me këta homoseksual, lesbike apo biseksual, si psh.: Safo, poete greke 600 vjet para Krishtit, Madame de Stael, Françoise Sagan, Simone de Beauvoir, Johan W. von Goethe, Miguel de Cervantes, Wilhelm von Humboldt, Leonardo da Vinci, Voltaire , Frederico Garcia Lorca, Thomas Mann, Michelangelo, Botticelli, Eugène Delacroix, Honoré de Balzac ,Salvador Dali, Francis Bacon, Louis Aragon, Jules Verne, François Mauriac, Arthur Rimbaud, Bertolt Brecht, Tenessee Williams, Michel Foucault, Paul Verlaine , Gustave Flaubert, Francis Bacon, Roland Barthes, Oscar Wilde, Thomas Mann, Marcel Proust, Jean-Jacque Rousseau, Jean-Paul Sartre, Oscar Wilde, Shakespeare, James Cook, e shumë të tjerë...Hipokrizia e homofobit nuk përfundon këtu: ai vishet edhe me rrobe, natyrisht nëse ka mundësi, të qepura nga homoseksualët, si : Wolfgang Joop, Giorgio Armani, Yves Saint-Laurent, Jean-Paul Gaultier, Dolce & Gabanna, Calvin Klein, Karl Lagerfeld etj.etj.etj...
Homofobi, që vuan nga hipokrizia radikale, sillet si paraardhësi i homo sapiensit: si homo erectus. Pra si intelektual i kalibrit të madh çmon, respekton, adhuron, mrekullohet dhe çmendet me veprat e homoseksualëve e biseksualëve të vdekur apo me homoseksualët e biseksualët e kombeve tjera, por i urren deri në vdekje homoseksualet e gjallë në kombin e vet dhe, kjo quhet hipokrizi radikale, e pafytyrë! 
Kush ka këtu probleme dhe për çfarë devijimi të homo sapiensit mund të flitet, kur ai dashuron, adhuron të vdekurit? A mund të konsiderohet kjo nekrofili?Si të zhduket homoseksualizmi?Homoseksualët mund të zhduken, nëse meshkujt lindin djem dhe gratë lindin vajza, pa u pas përzier kromozomet e tyre, derisa fekondimi ndodh në këtë mënyrë klasike, do të ketë edhe befasi dhe përzierje të tilla gjinore! Çdo njeri le ta “kultivojë kopshtin e vet”, ky është stacioni i civilizimit të sotëm...Ne nuk mund ta ndryshojmë Evropën, por Evropa na ndryshon neve...
Aty ku akoma mendojnë se fuqia e intelektit është në “drejtpërdorimin” e organeve gjenitale, emrat e autoriteteve të lartpërmendur flasin për diçka tjetër dhe shtrohet pyetja: pse Zoti apo natyra stolis, shpërblen me inteligjencë gjeniale pikërisht ata që nuk janë si ne shumica? 
Sepse gjenet dhe qelizat nuk funksionojnë sipas dëshirës së mazhorancës!Për personalitetet tjera homoseksuale, biseksuale dhe lesbike mund të konsultohet libri i: Michel Larivière : Dictionnaire des homosexuels et bisexuels célèbres (éditions Delétraz)

Artikulli është shkruar më 13 shtator në vitin 2009 dhe publikuar tek shekulli. Sipas studimeve të mëvonshme, homofob ishin njerëzit kryesisht pa identitet seksual të kristalizuar dhe urrejnë ata, ose shajnë, sepse kanë frikë se rrëshqasin vet në homoseksualizëm. Pesë deri në 15 % e burrave nga popullsia botërore janë homoseksual apo me orientim të pasigurt. Dy deri në tre për qind e grave.

08.09.2016

Si parapërgatit kleri luftën, Bota Sot, Zëri

Mosdurimin dhe urrejtjen, rrjedhimisht përgatitjen për terrorizëm, për vrasje dhe luftë të përhershme, ka bërë kleri i religjioneve monoteiste duke u predikuar besimtarëve fanatizmin dhe duke u thënë se vetëm tufa e tyre, shkon në parajsë, kurse të gjitha tjerat, në ferr.

Duke stigmatizuar tjetrën si kope inferiore, të gabueshme, të mashtruar, kanë përligjur eliminimin, dëbimin ose përpjekjen për konvertim të dhunshëm! Pa atë parapërgatitje sugjestionuese, motivuese dhe injektimin e urrejtjes nga klerikët monoteistë, vrasja aq mizore, do t’ishte më e rrallë, por jo e paimagjinueshme. (Budistët predikojnë mosvrasjen edhe të insekteve!)

Vendeve industriale u nevojiten konflikte të tilla sepse profiti nga shitja e armëve, është tepër i madh. Kjo është arsyeja pse Arabia Saudite konsiderohet mike, edhe pse inkubatori kryesor i radikalizmit, por luftohet kalifati, i cili zbaton ligjet e njëjta!

Pra lufta është sistem, që mbështetet nga nënsistemi themelor fetar dhe ajo nuk është asgjë tjetër, pos një industrie dinamike, pa të cilën nuk do të jetojë njeriu. Nga çdo plumb, nga çdo vrasje e plagosje, fiton dikush: nga arma, industria, nga vrasja kleri, nga plagosja industria farmaceutike.

Njeriu lufton tërë jetën për t'u shquar, për t’ ngritur mbi njerëzit tjerët, qoftë me pasuri, qoftë me dije, kurse shtetet e forta e bëjnë të njëjtën gjë, mbi shtetet e dobëta. Duket si ligj i natyrës, ku peshku i madh, do të mbijetojë dhe pasurohet duke ngrënë të voglin, pastaj, në ditë, për t'u ngrënë të gjithë, nga insektet dhe bakteret!

Mund të thuhet se paqja do të jetë vrull i brendshëm i përhershme i humanistëve, por luftërat nuk do të pushojnë kurrë, sepse humanistët, nuk do të merren me politikë. Njerëzit kanë interesa vetjake. Shtetet kanë interesa nacionale. Dëshirë e zjarrtë e përhershme e industrisë, do të jetë lufta larg vetes. Pasion i përhershëm i klerit, do të jetë parapërgatitja psikologjike e besimtarëve për të urrejtur njëri tjetrin deri sa të nisë lufta, ku pastaj, do të zbrazet krejt indoktrinimi i barbarisë njerëzore.

Duket e pabesueshme, sepse pikërisht ata që gjoja përgatisin njeriu për parajsë, e mbushin me aq shumë urrejtje, sa bëhen pjesë integrale e atyre sistemeve të ndërlidhura, që ndihmojnë industrinë e vrasjes dhe prandaj, mund të quhen si ideologë fillestarë të industrisë së kufomave. Pse? Sepse ata japin mësimet! Sepse ata varrosin pasuesit e mësimeve të veta, pra shkaku varros me një ceremoni të zymtë pasojën e vet. Çdo vrasja në emër të urrejtjes fetare, është rezultat i klerit. Përjashtim këtu mund të bëjë vetëm ai klerik, që nuk predikon urrejtjen ndaj asnjë religjioni tjetër, madje që edhe rekomandon leximin e librit tjetër. Çdo besim mund të ketë mendime të mira, si mund edhe të ketë edhe parime, që sot nalohen me Kushtetutën demokratike, ose janë qesharake për epokën tonë.

Mund të duket paradoksale, por populli shqiptar ka shpëtuar fundamentalizmave fetare duke e pasur si mur ndarës brenda tyre religjionin shqiptar: Kanunin e Lekë Dukagjinit. Kanuni besohej dhe zbatohej në mënyrë rigoroze, më shumë se çdo religjion, por edhe respektohej më shumë se çdo shenjtorë ose perëndi e imponuar me pushtim.

Sidoqoftë, edhe nëse kleri iluminohet dhe nuk predikon më urrejtjen, luftërat do të mbijetojnë si interesa industriale, por intensiteti, do të jetë shumë më i vogël, kurse popujt do të mund të luftojnë më shumë për humanizmin. Meqenëse zoti shkroi disa libra monoteiste, atëherë domethënë se disa herë u pendua, korrigjoi vetveten dhe publikoi libra të rinj, por nuk i interesoi kurrë për fragmentimin e tyre. Para disa shekujve dijetarët gati 100% ishin besimtarë. Në intervistë e fundit, Richard Dawkins, tek revista 'Stern', thotë se vetëm dhjetë për qind e shkencëtarëve të sotshëm, besojnë në zot. Nëse bazohemi në konstatimin e tij, atëherë religjioni i ardhmërisë, do të jetë dija dhe humanizmi.